Allt fler spel blir gratis

De som redan har spelat ett tag vet att om man vill ha ett nytt spel så innebär det också en kostnad. Det är inte speciellt förvånande med tanke på vad det faktiskt kostar att utveckla ett spel och sedan marknadsföra det. Med det i åtanke så känns det ju bara rimligt att man betalar en slant för ett nytt spel. På senare tid så har det blivit alltmer vanligt att fullskaliga spel släpps helt gratis för folket att ladda ner. Men vilka är då för-och nackdelarna?

Mikrotransaktioner

Många spel erbjuder idag möjligheten att förändra utseendet på både karaktärer inom spelet, det brukar kallas “skins”. I de allra flesta fall så har det ingen som helst påverkan på själva spelet, förutom att spelarens karaktär eller vapen ser annorlunda ut. Eftersom detta inte är en påtvingad utgift så finns det fall där just detta har skapat problem. I spelet Fortnite så har det börjat komma fram att yngre personer har blivit lurade av andra spelare att ta bilder på sina föräldrars kontokort i utbyte mot just skins. Eftersom att skins faktiskt kostar pengar att köpa så får de också ett värde utanför spelet och då kan man sälja sin användare vidare i utbyte mot pengar. Dessa bedrägerier är ofta svåra att klara upp eftersom det enda man vet om bedragaren är att personen deltog i samma match som offret och kan tekniskt sett sitta på andra jorden.

Fusk

Fusk har inte bara varit ett problem i gratis spel, det är väldigt få spel som klarat sig undan just detta. Vad har då detta att göra med att spelet är gratis? Eftersom att din användare blir avstängd från spelet om du skulle fuska så blir användaren i sig helt värdelös och du tvingas göra en ny användare och betala för spelet igen om du vill fortsätta spela. När ett spel blir gratis så kostar det alltså ingenting att göra en ny användare och spela igen. Då finns det inte längre något som avskräcker en spelare från att fuska igen.

Mer roligt med fler spelare

Det är inte bara nackdelar med att ett spel är gratis. Eftersom att man inte behöver betala för själva spelet så kommer fler att bli intresserade, och ju fler desto bättre! Det kan vara en av anledningarna till de otroliga framgångarna för några av dagens mest populära spel.