Utmana turen

Det finns gott om utmaningar i spelvärlden. En del kanske sätter ens strategiska förmåga på prov, andra utmanar ens precisions- och reaktionsförmåga. Det finns även gott om spel som sätter ens förmåga att tänka antingen logiskt eller helt utanför ramarna. Men kanske några av de mest oförlåtande spelen är de som förlitar sig till stor del eller helt och hållet på tur. Här tar skicklighet en bara så långt, resten är upp till slumpen.

Slumpmoment är så klart något som väldigt många spel använder sig av i en utsträckning eller annan, och att balansera detta med skicklighet är något som spelutvecklare tar på stort allvar. I datorspel är slumpen något som avgörs i koden där spelaren inte kan se. I mer traditionella (äldre) spel har vi saker som kort eller tärningar som för lösa detta.

Turspel är något man hittar väldigt ofta när just pengar är inblandade. Åtminstone är detta fallet då det inte bara är två eller fler som utmanar varandra utan när en spelare utmanar ”banken”, så att säga. Ett perfekt exempel på detta är de så kallade enarmade banditerna som numera blivit väldigt populär på nätet. Dessa är turspel i extremen då man i bästa fall endast kan öka sin chans att vinna genom att satsa mer pengar.

Tittar man på andra sidan av spektrumet där personer utmanar varandra hittar man genast betydligt fler spel där tur spelar en mycket mindre roll. I spel som schack har man ju till och med helt eliminerat turen som en faktor och man vinner och förlorar på sin egen och motståndarens förmåga att spela spelet.

Tittar vi på datorspel istället för brädspel som schack kan vi ju vända oss till esport för att hitta bra exempel. Många MOBA- och FPS-spel ger alla spelare exakt samma förutsättningar för att spela och vinna med minimalt, om något, inflytande från tur. Det säger ju dock inte att tur inte kan vara en del av professionellt spelande. Se bara på spel som Hearthstone, Att bygga upp en bra lek kräver så klart en hel del färdighet, men när spelet väl börjar kommer man behöva ha tur nog att dra sina kort i en bra ordning.

Tur är en viktig del av spel och spelvärlden berikas av att olika spel har olika balans mellan de två motpolerna tur och skicklighet.